A nemzetközi zsűri tagjai

Dr Jack Cunningham

Emeritus professzor

Jack Cunningham, ékszerész, akadémikus és kurátor.

Korábban a Glasgow School of Art, Skócia Ezüst- és Ékszerészeti Tanszékének vezetője volt. Cunningham 2008 és 2014 között a Birmingham City University Ékszerkészítő Iskolájának vezetője volt. 2017-ben vendégprofesszor volt a Kolding School of Designban, Dániában, és azóta vendégprofesszor az Edinburgh College of Artban is. Emellett külső vizsgáztató PhD-jelöltnek az Egyesült Királyság intézményeiben. Munkáit számos közgyűjteményben őrzik, többek között a Victoria & Albert Múzeumban (V&A), a Crafts Council gyűjteményében, a Royal Scottish Museum – Edinburghban és a Montreal-i Dekoratív Művészeti Múzeumban.

Cunningham és felesége egy dél-nyugat Franciaországban lévő faluban és párizsi lakásukban élnek.

Jack Cunningham brossai narratív kompozíciók, amelyek tükrözik érdeklődését a kapcsolatok, a hely és a emlékek iránt. Ötleteinek közvetítésében egyaránt fontosak az alkalmazott anyagok, amelyek között megtalálhatóak a talált tárgyak és a kész objektumok egyaránt. Az asszociációs folyamaton és a személyes nézőpontjain keresztül Cunningham érdeklődik a párbeszéd iránt, amely következésképpen kialakul a készítő – a műalkotás kijelentésének eredeti forrása, a viselő – a közvetítő, akin a tárgy látható, és a néző – a közönség között, akik ezután kölcsönhatásba lépnek az alkotással.

Carlo Lucidi

Művész, kurátor

Carlo Lucidi, művész és kurátor, aki a római Képzőművészeti Akadémián szerzett diplomát. Pályafutását neves színházi és filmes produkciókban kezdte. Művészeti munkássága a viselhető tárgyakra specializálódott, különös tekintettel az ékszerekre. Kutatási területe az érzéseket, érzelmeket és a lét és nemlét, az élet, a halál és a tisztaság közötti spirituális kapcsolatokat elemzi. 2020-tól a római Monterotondóban, Róma, Olaszország, vezeti azonos nevű galériáját.

Bajcsi-Nagy Balázs

Ötvösművész, iparművész

Hitvallása szerint az egyensúlyhoz, amit megteremteni kíván ékszereivel, szükség van a szigorú szakmai alapokra, és a könnyed tervezői szemléletre egyaránt. Tárgyai nem csak témában, hanem tervezésmódszertan terén is a természet által inspirált struktúra szerint készülnek.  A Nemesfémművesek és Kapcsolódó Szakmák Országos Egyesületének elnökségi tagja.  Az Ötvös Mesterségtörténeti Gyűjtemény szakmai kurátora.

Simonyi István 

Művészettörténész, szakíró, ékszergyűjtő

Művészettörténészként bő másfél évtizedes ötvös múltja okán az ötvösségtörténetre szakosodott. E minőségben dolgozott az Iparművészeti Múzeum (Budapest) ötvösgyűjteményében muzeológusként, illetve évek óta tanít hazai egyetemeken és középfokú képzésekben, mellette szakirányú cikkeket közölt jórészt a Magyar Iparművészet számaiban. Érdeklődése az ötvösség történetének teljes spektrumára kiterjed az ókortól a kortársig. Feleségével közös ékszergyűjteményük is főként kortárs műveket ölel föl, és 2007-es kezdeteivel immáron 17 éves múltra tekint vissza. 

Jermakov Katalin

Ötvösművész, ékszertervező

Jermakov Katalin az Iparművészeti Egyetemen (ma MOME) szerzett diplomát fémműves-fémipari formatervező szakon. 2003 óta vezeti MANA Ékszertervező Stúdiót, ahol egyedi ékszereket és sorozatokat egyaránt tervez. Rendszeres résztvevője rangos nemzetközi kiállításoknak. Számos más díj mellett 2001-ben Magyar Formatervezési Díjat, 2009-ben pedig Ferenczy Noémi-díjat kapott.

Magdalena Vélez Salinas

Iparművész tervező, AdOC elnök

ÉPÍTÉSZ, szellemi szabadfoglalkozású szakmai gyakorlat, reg: a Colegio Oficial de Arquitectos de Madrid (Madridi Építészek Regisztrációs Tanácsában).

UNIVERSIDAD ALFONSO X EL SABIO, 2001-től az építészeti tervezés és az építészeti grafikai kifejezésmód professzora.

ESCUELA DE ARTE3, 2013-2016, képzőművész és aranyműves, iparművész ezüstműves tervezői diploma.

Asociación de Diseñadores de Orfebrería y Joyería contemporáneas – Kortárs Aranyművesek és Ékszertervezők Szövetsége (AdOC), 2016 óta, alapító partner és elnök.