Kortárs Ékszerkiállítás és Konferencia

„Személyes Narratív Tér”

Küldetésünk

Anélkül, hogy lenne közönség, anélkül, hogy nézők jelenléte lenne, ezek az ékszerek nem teljesítenék azt a funkciót, amiért létrejöttek. A nézö az igazi művész. A látása, szíve, elméje – összeolvadva és nagyobb vagy kisebb mértékben megértve a teremtő szándékát – ad nekik életet.” – Salvador Dalí

Elsődleges célunk kiemelkedő színvonalú, a nemzetközi platformot reprezentáló alkotások bemutatása.

Mindezt itthon és külföldön egyaránt aktív marketing stratégiával, magas nívójú kiállító tér biztosításával és a nemzetközi, szakértői zsűri szakmai tevékenysége által valósítjuk meg. 

A kiállítás fontos célja, hogy bemutassa a kortárs ékszer alkotásának azon aspektusát, mely ötvözi a kreativitást és a modern ékszertervezés elvárásait a hordhatóság szempontjával.
Ennek érdekében kiemelt szempontnak tekintjük két látszólag ellentmondó elem, azaz a széles körű és mégis mély kapcsolat kialakítását a tárgyak és a nézők között.

A kiállítás célja az, hogy az alkotások üzeneteit, átható és egyben befogadható módon közvetítse, harmonikusabb kommunikációs teret teremtve az alkotók – alkotások és a látogatók között.

Zsüri

A nemzetközi zsűri tagjai választják ki a kiállításra kerülő alkotásokat és díjazzák azok közül az ékszereket a három verseny kategória alapján. A kiírás minden kortárs ékszertervezőnek és művésznek, kollektívának, iskolának, galériának Magyarországon és külföldön nyitott, kortól, végzettségtől és tapasztalattól függetlenül.

Dr. Jack Cunningham

Dr. Jack Cunningham

Emeritus Professzor

Carlo Lucidi

Carlo Lucidi

Művész, kurátor, galerista

Magdalena Vélez Salinas

Magdalena Vélez Salinas

A Kortárs Aranyművesek és Ékszertervezők Szövetségének (AdOC) társalapítója és elnöke

Katalin Jermakov

Jermakov Katalin

Ferenczy Noémi díjas ékszertervező

Balázs Bajcsi-Nagy

Bajcsi-Nagy Balázs

Ötvösművész, fémműves tervező

István Simonyi

Simonyi István

Művészettörténész, író, gyűjtő

ArtMill
Ferenczy Múzeum Centrum, MűvészetMalom Szentendre

Helyszín

Az egykori szentendrei fűrészmalom XIX. század végi épülete Magyarország egyik legérdekesebb, legkülönlegesebb kiállítóhelye. Korniss Dezső és Deim Pál festőművészek ötlete alapján a Szentendre Művészetéért Alapítvány kezdeményezésére és a Szentendrei Építész Egylet együttműködésével jött létre, és 1999 júniusában nyílt meg a nagyközönség számára. Az alapítók célja egy modern művészeti központ létrehozása volt; a múzeum jelenleg időszakos kiállításoknak ad helyet.

A MűvészetMalmot az épület hangulata, változatos, különleges terei, s az intézmény több mint másfél évtizedes szakmai múltja is alkalmassá teszi arra, hogy nemcsak országos viszonylatban, hanem közép-európai vonatkozásban is a kortárs képzőművészet meghatározó centruma legyen. Adottságai és nagy látogatottságú időszakos tárlatai révén ma az ország harmadik legjelentősebb kiállítóhelyének számít.

Kortárs Ékszerkiállítás Sorozat

„Egyéni történetek az ékszertervezésben”

Kiállítás sorozatunk az élet szépségeit köszönti, az egyéni utakat és megéléseket. Arra ösztönözzük a tervezőket, hogy  ihletet merítsenek saját történetükből és olyan művészi ékszereket alkossanak, melyek tisztelettel adóznak megélt pillanataiknak, eredményeiknek, kultúrájuknak, miközben megálmodják a jövőt.
Wenyin Jiang, Polaris

„InFlow” – Díjnyertes kollekciók a Milánó Ékszerhétről

Alkotók: Paradise Feathers – Andrezza Valentin (Amerika), Barbara Proverbio (Olaszország), Angelica Krieg (Németország), Wenyin Jiang (Kína)

„Személyes Narratív Tér” – Nemzetközi kortárs ékszer kiállítás

A pályázatra kortárs ékszertervezők és művészek, ékszerkészítők, aranyművesek, gyűjtők, iskolák és galériák jelentkezését várjuk, kortól, képzettségtől és tapasztalattól függetlenül, Magyarországról és külföldről egyaránt.
A művészek 3 versenykategóriában külön díjazásra kerülnek.

Conference in ArtMill
A fotó Révész László előadásán készült a MűvészetMalomban

Konferencia

„InFlow” Konferencia
hazai és nemzetközi meghívott előadókkal.
 
A konferencia a kreatív művészet új irányait és egyéni gondolatiságunk egyedülálló metszéspontját tárja fel.
Az esemény célja, hogy átfogó képet adjon a kortárs tervezés friss szemléleteiről, az aktuális tudományos felfedezések és a művészetek lehetséges kapcsolatairól és bemutassa azon kreatív folyamatokat, amelyek  értelmet adnak ennek az évszázadokon átívelő párbeszédnek.

Előadók:

Prof. Dr. Baranyi Péter — a Pannon Egyetem 3D Virtuális és Digitális Környezetek Laboratóriumának vezetője
Jermakov Katalin — Ferenczy Noémi díjas ékszertervező
Dr. Jack Cunningham — Emeritus Professzor
Dr. Kiss Ferenc — az MTA GB Tudásmenedzsment Munkabizottság elnöke
Magdalena Vélez Salinas — a Kortárs Aranyművesek és Ékszertervezők Szövetségének (AdOC) társalapítója és elnöke, Madrid
Carlo Lucidi — művész, kurátor, galerista: Róma, Carlo Lucidi Galéria
Alt Andrea — ékszerszakértő

Szervező

Frangipani Stúdió és Galéria — Szentendre

A Milánói Ékszerhét hivatalos partnere.

Küldetésünk, hogy a modern, kortárs ékszerek és művészek bemutatásával átformáljuk az ékszerek hagyományos vizuális világát. Számunkra az ékszer egy olyan művészi alkotás, amely érzelmi és spirituális kötődést hoz létre mind a készítőjével, mind a viselőjével, mind pedig a nézőjével.

Gallery Frangipani
Szentendre

Szentendre