„InFlow" Konferencia
Identitás és modernitás kereszteződései

2 napos kulturális, tudományos program a Szentendre Éjjel Nappal Fesztivál esemény sorozatához kapcsolódva

Ferenczy Múzeum Centrum, MűvészetMalom, Szentendre

Időpont: 2024. augusztus 31.- szeptember 1.

 

A program eseményei:

 1. Konferencia (2024. augusztus 31.)

 2. Tematikus, csoportos kortárs ékszer kiállítás sorozat 
  (2024. augusztus 31. – szeptember 1. MűvészetMalom Szentendre majd ezt követően újabb helyszíneken október közepéig)

 3. Kreatív Tervezés, csoportos műhelymunka (2024. szeptember 1.)
 

Bevezetés

Célunk egy olyan nemzetközi kulturális és tudományos eseménysorozat létrehozása Magyarországon, – a művészetek városában, Szentendrén – ahol kiemelkedő előadók megosztják tudásukat, tapasztalataikat, a legfrissebb tendenciákat bemutató kutatási eredményeiket a konferencia programjában, míg a kiállítássorozat friss, modern kortárs ékszertervezési megközelítéseket tár látogatói elé.

Fontos számunkra, hogy ebben a projektben új értékek és szinergiák jöjjenek létre, melyek által mélyebb kapcsolatot építhetünk saját tervezési koncepciónk és az aktuális kortárs ékszertervezés irányai között.

Az esemény három részre oszlik: az alkotások bemutatása határokon átívelő folyamatokon keresztül, a tudományos konferencia és a művészeti-tudományos műhelymunka. Ezek egymást támogatva szinergiát teremtenek, összekapcsolva az alkotásokat, tudományt és művészetet.

Célkitűzések, kérdések, amelyekre a válaszokat keressük:

 1. Modernitás találkozása az alkotóművészetben:
  Milyen kölcsönhatások jönnek létre, amikor a hagyományos technikák és motívumok modern kontextusba kerülnek? Hogyan alakítja át a kortárs szemlélet az ősi formákat és eszközöket? A modern anyagok színes alkalmazási lehetőségei miként teremthetnek tárgy harmóniát?
 2. Szinergiák:
  Hogyan inspirálhatja egymást a hagyomány és a modern művészet? Milyen új ötleteket, stílusokat és technikákat hozhat létre ez a párbeszéd? 
 3. Technológia és anyaghasználat az alkotói folyamatban:
  Hogyan segíthetik elő a modern technológiák és anyagok az alkotói folyamatokat? Hogyan lehet ezeket az eszközöket úgy alkalmazni, hogy mélyebb kapcsolatot teremtsenek gondolatiságunkkal? Milyen lehetőségeket rejt magában a digitális világ és az új anyagok alkalmazása a művészi kifejezésben?
 4. A hovatartozás és identitás megjelenése a művészeti alkotásokban:
  Hogyan járulhat hozzá az alkotóművészet a hovatartozás érzésének megerősítéséhez és az identitás kifejezéséhez? Hogyan lehet átültetni ezeket a finom “hangokat” a Kortárs ékszerművészeti megfogalmazásokba?

TEMATIKA, PROGRAM:

Konferencia:

A konferencia vizsgálja a jövőbeli virtuális technológiák szerepét a művészetek terén, és egyúttal kutatja az egyéni alkotóművészet és a kulturális háttér egyedi találkozását, miközben felfedi a múlt és jelen dinamikus kapcsolatát.

A rendezvény célja, hogy elmélyítse a tudatosságot a személyes utak, és a kortárs művészet közötti összefonódásokról, és bemutassa azokat a személyes kreatív folyamatokat, melyek új értelmet és szépséget hoznak létre ebben az évszázadokon átívelő párbeszédben.

I. NAP Konferencia, kerekasztal 9 – 18 h-ig

Előadók:

 1. Tudásmenedzsment eszközök az alkotói munkában és tudásátadásban
  Dr. Kiss Ferenc, elnök, MTA GB Tudásmenedzsment Munkabizottság
 2. A jövő virtuális technológiáinak szerepe a művészetben
  Prof. Baranyi Péter, egyetemi tanár, MTA doktora, Kutatóprofesszor, Budapest Corvinus Egyetem
 1. „Az élettelen tárgy zajos narratívája”. Kortárs narratív ékszerek személyes összefüggéseken és gyakorlaton keresztül.
  Dr Jack Cunningham, Emeritus Professor

   

 2. A tudatos tervezés természete
  Jermakov Katalin, Ferenczy Noémi díjas ékszertervező, MANA Design Stúdió
 1. VIII. kortárs aranyműves kiállítás: tapasztalatok a nemzetközi kiállításokról és a bennük fellelhető aktuális kreatív irányzatokról.
  Magdalena Vélez Salinas, Elnök, Társalapító,  AdOC Association (Kortárs Aranyművesek és Ékszertervezők Szövetsége), Madrid

   

 2. Nexus: az anyagok és az üzenet kapcsolatai a kortárs ékszer tervezésben
  Carlo Lucidi, művész, kurátor, galerista, Róma, Carlo Lucidi Galéria

   

 3. „Nem vész el, csak átalakul”, reflexiók a kortárs ékszerekre, ékszertörténeti analógiákon keresztül
  Alt Andrea ékszerszakértő
 1. Nemzetközi szinergiák a kortárs narratív ékszer területén

  Kerekasztal beszélgetés dr. Jack Cunningham, Carlo Lucidi, Magdaléna Vélez Salinas részvételével.

A konferenciáról – online formában elérhető – összefoglaló készül.

A Kiállítás kollekcióiról elektronikus formában elérhető szinopszis készül.

II. NAP: Kreatív Tervezés Workshop a Zsűri szakértő tagjaival

9 – 12 h

Ez a program a zsűrizett, kiállításon résztvevő alkotóknak szól.

A második napon csoportmunkát szervezünk a zsűri szakértő tagjainak részvételével.

Ehhez a folyamathoz a művészi megfogalmazásokon túl egyaránt felhasználjuk a modern tudományok eredményeit, eszközrendszerét és csoport dinamikai módszereit is.

Ennek célja, hogy lehetőséget teremtünk a kiállító és érdeklődő művészek számára a szakértő zsűritagokkal és más művésztársaikkal történő közös, tervezői munkára.

A csoportmunka során a résztvevőknek lehetőségük nyílik közös, új koncepció kialakítására is, melyet a jövőben egyéni tovább gondolás révén meg is valósíthatnak saját koncepcióvá formálva azt. A jövőben így elkészült alkotásokat folyamatosan publikáljuk média felületeinken.

Ez a kezdeményezés egy izgalmas csapat/közösségfejlesztési kísérlet részét képezi, melyben a sokszínűség és a különböző nemzetközi tapasztalatok és gyakorlatok egységet alkothatnak, s elmélyült tervezési folyamathoz vezetnek.

A rendezvény hozzájárulhat ahhoz, hogy a résztvevők gazdagabb és mélyebb megértést szerezzenek az alkotóművészet és az identitás közötti kapcsolatokról, miközben ösztönözzük az újítást és az egyéni kreativitást az alkotói folyamatokon keresztül.

Szentendre, 2024. február 7.

„InFlow” Organizing Team

Frangipani Stúdió & Galéria