‘SZEMÉLYES NARRATÍV TÉR’

Nemzetközi
Nyílt
Kortárs Ékszer Kiállítás és Verseny

Nemzetközi, Nyílt, Kortárs Ékszer Kiállítás és Verseny

A kiírás minden kortárs ékszertervezőnek és művésznek, ötvösnek, kollektívának, iskolának, galériának Magyarországon és külföldön nyitott, kortól, végzettségtől és tapasztalattól függetlenül.

TÉMA:

‘SZEMÉLYES NARRATÍV TÉR’

Összegzés:

“A múltunk meghatározza a jelenünket, és ez a történelem kulcsfontosságú a jövőnk szempontjából. A narratív ékszer műfaja tökéletes lehetőséget kínál arra, hogy felfedezzük személyes érdeklődésünk témáit, legyen az mély vagy újszerű, új nézőpontokat és megközelítéseket teremtve.

A résztvevők számára az a kihívás, hogy elmeséljék múltbeli vagy jelenlegi tapasztalataikat, utazásaikat és kutatásaikat, és olyan viselhető tárgyakat hozzanak létre, amelyek provokálják, meglepik és/vagy szórakoztatják a nézőt.” (Prof. Dr. Jack Cunningham)

Mindez mögött egy alapvető kérdés áll: 

Hogyan formálja személyes történeted az ékszertervezési megközelítésedet, és hogyan szolgálhat katalizátorként a kreatív felfedezés és innováció számára?

„Az ékszerek olyan lehetőséget kínálnak, amellyel elmondhatjuk a világnak, hogy kik vagyunk, mit képviselünk, vagy hogy kik szeretnénk lenni. Általuk aktívan elkülöníthetjük magunkat a tömegtől, ezzel is hangsúlyozva egyéniségünket.” (Veiteberg)

„Minden műalkotás egy olyan tartály, amelyben a művész elhelyezte gondolatait, érzelmeit, kétségeit, tapasztalatait, benyomásait, és mindenképpen önmagának egy részét, azzal a szándékkal, hogy mindezt újra összekapcsolja.”(Ramon Puig Cuyas)

Az „idő” a készítő életében, amelyben a tárgyat létrehozta, és a „tér”, amelyet az alkotás a viselő életében elfoglal a történetének elmesélése során, amelyet Paul Cobley „narratív térnek” nevez.

“A csoda nem az ékszer anyagában van. Nem is a díszítésben és nem a hagyományhoz való kötődésben. Testünkön, sőt testünkben viselni fémekből, kövekből, csontból vagy bármi másból készült alkotásokat, egyéni történeteket őriz. Az viszont, hogy úgy alakítunk át minden olyan tárgyat, ami akár saját életünkben, akár a minket meghatározó kulturális közeg tárgyi világában fontos szerepet játszik, mint ahogy az ékszer létrejön, maga a csoda. Így éli meg a Föld és az Ég egységét az ember…” (Jermakov Katalin)

Helyszínek:

MűvészetMalom Szentendre

Szentendrei Régi Művésztelep

Budapest

Dátum:

Augusztus 31. – szeptember 1.

Szeptember 6. – szeptember 22.

Szeptember 23. – október 13.

A kiállítás alkotóit és tárgyait nemzetközi szakértői zsűri választja ki. A kiállításról online katalógus készül, alkotónként és tárgyankénti bemutatkozással.

A NEMZETKÖZI ZSŰRI TAGJAI:

  1. Dr. Jack Cunningham, Emeritus Professzor
  2. Carlo Lucidi, művész, kurátor, galerista, Róma, Carlo Lucidi Galéria
  3. Magdalena Vélez Salinas, Elnök, Kortárs Aranyművesek és Ékszertervezők Szövetsége (AdOC), Madrid
  4. Jermakov Katalin, Ferenczy Noémi díjas ékszertervező, MANA Design Stúdió
  5. Simonyi István, művészettörténész, író, gyűjtő
  6. Bajcsi-Nagy Balázs, ötvösművész, fémműves tervező, a NEKSZOE Elnökségi tagja

SZERVEZŐ:

“InFlow” Exhibition & Conference Team, és Frangipani Stúdió és Galéria, Szentendre

VERSENY:

A kiállítók között több kategóriában verseny is meghirdetésre kerül. 

  1. Kreatív ékszer, legérdekesebb megvalósítás
  2. Innovatív ékszer
  3. Közönség Díj


Fedezzük fel együtt a személyes történetmesélés határtalan lehetőségeit, és hozzunk létre olyan ékszereket, amelyek mély értékkel és hiteles jelentéstartalommal bírnak!