Nemzetközi, nyílt, zsűrizett kortárs ékszer kiállítás

Téma: Személyes Narratív Tér”

Összegzés:

A múltunk meghatározza a jelenünket, és ez a történelem kulcsfontosságú a jövőnk szempontjából. A narratív ékszer műfaja tökéletes lehetőséget kínál arra, hogy felfedezzük személyes érdeklődésünk témáit, legyen az mély vagy újszerű, új nézőpontokat és megközelítéseket teremtve.

A résztvevők számára az a kihívás, hogy elmeséljék múltbeli vagy jelenlegi tapasztalataikat, utazásaikat és kutatásaikat, és olyan viselhető tárgyakat hozzanak létre, amelyek provokálják, meglepik és/vagy szórakoztatják a nézőt.” — Dr. Jack Cunningham

Mindez mögött egy alapvető kérdés áll:

Hogyan formálja személyes történeted az ékszertervezési megközelítésedet, és hogyan szolgálhat katalizátorként a kreatív felfedezés és innováció számára?

Az idő” a készítő életében, amelyben a darabot létrehozta, és a tér”, amelyet az alkotás a viselő életében elfoglal a történetének elmesélése során, amelyet Paul Cobley narratív térnek” nevez.

Azt javasoljuk a tervezőknek, alkotóknak, hogy merítsenek inspirációt emlékeikből, kultúrájukból és személyes meggyőződéseikből. Célunk olyan ékszereket bemutatni, amelyek tisztelettel fordulnak az évszázadokon átívelő gyakorlatok felé, miközben újragondolják a kortárs tervezés határait.

Hogyan tükrözi egy alkotás a kulturális hagyományt és annak különleges technikáit és kifejezési formáit? És hogyan valósul meg ez a hagyomány kreatív módon ezen a munkán keresztül, hogyan frissül és vetül előre a jövőbe?

Minden tervezőnek és zsűritagnak fel kell tennie magának ezt a kérdést, amely mindig a történelemmel, a tudással, a tapasztalattal és a művészeti alkotás folyamata iránti kíváncsisággal való intenzív szembesüléséhez vezet.  — Thomas Stangier

Központi elemek:

  • Kultúra: A kulturális környezet ékszertervezéshez kapcsolódó technikáinak megnyilvánítása: hagyományos technikák, anyagok és szimbólumok ismerete.
  • Innováció: A megszokott kifejezésmódok újraértelmezése: anyagok, formák, analógiák használata, történetmesélési módszerek kikísérletezése.
  • Személyes történet: Alkotói egyéni utak visszatükrözése, beleértve a személyes emlékeket és belső meggyőződéseket. Fontos szempont a hiteles jelentéstartalom.
  • Felfedezés és jövőbe vetítés: A kulturális identitás kreatív újraértelmezése, frissítése a kortárs érzékenységnek megfelelően, lényegének megőrzése mellett.

„Minden műalkotás egy olyan tartály, amelyben a művész elhelyezte gondolatait, érzelmeit, kétségeit, tapasztalatait, benyomásait, és mindenképpen önmagának egy részét, azzal a szándékkal, hogy mindezt újra összekapcsolja.”  — Ramon Puig Cuyas

Fedezzük fel együtt a személyes történetmesélés határtalan lehetőségeit, és hozzunk létre olyan ékszereket, amelyek mély értékkel és hiteles jelentéstartalommal bírnak!